DIY Pyykkietikka

En varsinaisesti ole mikään kotitalousintoilija ja harvemmin hurahdan mihinkään järkeviin asioihin, mutta nyt olisi tarjolla helppo ja halpa niksi moneen (pyykkiaiheiseen) ongelmaan. Tämä on toki tuttu juttu kaikille, jotka ovat kuunnelleet isoäidin neuvoja tai lukeneet sisustus ja kotitalousblogeja, mutta tiedän että kaikki eivät ole. Kuten minä.




Rakas ystäväni esitteli minulle muutama viikko sitten kaunista pyykkietikkapulloaan. Lukaisin pullon kyljestä ainesosat, selailin kotiin päästyäni muutaman minuutin nettiä ja suuntasin kauppaan etikkahyllylle. Toiset käyttävät pelkkää etikkaa (tosibodarit hikipyykin pesuun), mutta tämä kevyesti tuunattu versio houkuttelee huomattavasti enemmän tarttumaan pulloon kerta toisensa jälkeen. Erityisesti rakastan lakanoiden ja urheiluvaatteiden raikasta tuoksua pesun jälkeen. Vaikka tuoksu on etikkainen, se haihtuu kuivuessaan ja toisaalta olen oppinut tykkäämään etikan ja eteeristen öljyjen tuoksusekoituksesta. Vaikka raa'an pyykkietikan tuoksu on voimakas, nuuhkin sitä oikein mielelläni vaikka sitten suoraan pullosta.

Jos kaipaat perusteluja, niin täältä pesee:
  • Poistaa pesuainejäämät pyykistä.
  • Ei jätä itse mitään jäämiä pyykkiin. Ei huononna pyyhkeiden imukykyä kuten tavalliset huuhteluaineet, sopii myös teknisille materiaaleille. Erinomainen hikisille urheiluvaatteille!
  • Pyykistä tulee pehmeää ja raikasta.
  • Estää pesuainesaostumat pyykkikonessa ja pitää koneen puhtaana ja raikkaana.
  • Poistaa vaikeita hajuja kuten savu, home ja rasva.
  • Kirkastaa pyykin värejä.
  • Poistaa tahroja.
  • Vähentää sähköisyyttä.
  • Poistaa kellastumista.



Tärkein osuushan tässä on löytää kaunis pullo, johon pyykkietikan sekoittelee. Juntit voivat kaataa öljyt suoraan etikkapulloon ja ravistaa joka kerralla ennen käyttöä. Ravisteluosuus tosin on suoritettava, vaikkei olisi juntti, jotta eteeriset öljyt sekoittuvat kunnolla etikkaan. Joissain ohjeissa näin myös vettä, mutta se on aivan turhaa ja heikentää säilyvyyttä, joten skippaa vesi ja käytä seuraavia aineksia:
  • 500 ml väkiviinaetikkaa 
  • 20 tippaa eteeristä öljyä 
Itse käytin viimeksi 10 tippaa laventelia ja 10 tippaa piparminttua, joka osoittautui vaatimattomasti sanoen täydelliseksi yhdistelmäksi. Eteerisen öljyn määrää voi toki muuttaa oman mieltymyksen mukaan. Jostain luin, että sitrus- ja mäntyöljyt voisivat haurastaa koneen muoviosia. Toisaalta taas markkinoilla olevissa pyykkietikoissa on usein käytetty sitrustuoksuja, että en osaa sanoa mikä on totuus. Myös etikan laadulla on merkitystä, sillä esimerkiksi valkoviinietikka (jota on osassa markkinoilla olevista pyykkietikoista) sisältää usein allergeeneja kuten rikkidioksidia (happamoittaa maaperää) ja sulfiitteja (aiheuttaa yliherkkyysoireita). Väkiviinaetikka on ympäristöystävällistä luonnollista käymisetikkaa, joka on valmistettu lähdevedestä ja viljaviinasta.



Mikäli haluat kuitenkin ostaa pyykkietikkasi valmiissa kauniissa pullossa, sitä löydät esimerkiksi TÄÄLTÄ. Annosteluohjeita olen löytänyt yhdestä ruokalusikallisesta puoleen desiin, sopiva annos kannattaa itse testata aloittaen pienemmällä määrällä. Itse käytän noin kolmen ruokalusikallisen verran per koneellinen pyykkiä. 

Kommentit

ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

Suositut tekstit

728x90