DIY Laventelipuhdistusvoide

Kirjoittelin tänne blogiin vähän aikaa sitten koivunmahla-mango-porkkanaputsarin ohjeen, jonka jälkeen olen tuunaillut pari puhdistusainetta lisää. Olen vihdoin onnistunut myös shampoon valmistuksessa niin, että koostumus alkaa olla melko täydellinen 😊 Toki vuoden kuluttua olen sitä mieltä, että paskaahan se oli, koska kehitys kehittyy ja silleen. Mutta toistaiseksi olen hyvin tyytyväinen omaan kehitykseeni ja kehityksiini. Löysin myös Lysogelin ihanuuden ja olen valmistanut kylmäemulsioita ja muuta mukavaa, mutta niistä ehkä lisää toisella kertaa. Lupauduin postaamaan tämän puhdistusvoideihanuuden reseptin, joten tässä se nyt tulee. Tämä ei ole kaikista yksinkertaisin ja kaikkia raaka-aineita en ole löytänyt Suomesta, mutta koska tähän blogiin on löytänyt joitain kosmetiikanvalmistusta harrastavia diy-hihhuleita, niin uskallan laittaa tämän jakoon. Reseptin perästä löydät vaihtoehtoja, joilla voit toteuttaa puhdistuvoiteen Suomesta saatavilla raaka-aineilla. Laventeli nimessä tulee kukkaisvedestä ja eteerisestä öljystä, jotka voi halutessaan korvata jollain muulla jos ei ole laventeli-ihmisiä.


Tämän voiteen koostumus on paksu ja täydellinen. Se poistaa helposti meikit ja on todella hellävarainen. Ei kuitenkaan ole olemassa tuotetta, joka sopisi kaikille ihoille, joten sitä en pysty lupaamaan. Olen käyttänyt tätä voidetta myös naamiona, jolloin olen sekoittanut sen joukkoon erilaisia savia ja muutaman tipan öljyä. Lopputulos on ollut loistava. Tällä ohjeella voidetta tulee 100 g. Laskin, että hintaa tämän erän raaka-aineille tuli noin 4,90€, joka on aika paljon, mutta toisaalta käyttämäni raaka-aineet ovat laadukkaita ja vastaavasta tuotteesta saisi kaupassa maksaa moninkertaisesti. 

FAASI 1
Sulata vesihauteessa tasaiseksi. Simulgreenin sulamispiste on noin 65-75 astetta, turhaa kuumennusta kannattaa välttää. 

FAASI 2
Sekoita koivunmahla ja laventelivesi. Ripottele ksantaani nesteisiin sekoittaen. Lämmitä faasi 2 vesihauteessa 1 faasia hieman lämpimämmäksi. Kun faasin 1 rasvaliukoiset ainekset ovat sulaneet tasaiseksi nesteeksi, kaada öljyt hitaasti veteen lusikalla sekoittaen. Sekoita lusikalla tai esim. maidonvaahdottimella muutama minuutti. 

FAASI 3
Sekoita pinta-aktiiviaineet keskenään astiassa. Kaada emulsio (=faasit 1+2) vähän kerrallaan faasin 3 joukkoon, sekoita varovasti mutta huolellisesti lusikalla. Tässä vaiheessa emulsio paksuuntuu mukavasti.

FAASI 4
Sekoita glyseriini ja allantoiini keskenään. Kun voide on jäähtynyt alle 40 asteeseen, lisää sekaan faasi 4. 

FAASI 5
Sekoita öljyt Lamesoftiin ja lisää nämä huoneenlämpöiseen voiteeseen. 

FAASI 6
Lisää lopuksi natriumlaktaatti, maitohappo (→säädetään pH:ta, jonka itse halusin olevan alle 5, joten pH:n mittaaminen on TÄRKEÄÄ) ja Rokonsal. pH on tärkeää myös säilöntäaineen toimimisen kannalta: esimerkiksi Rokonsal toimii kun pH on alle 5,5. Osa säilöntäaineista toimii toki laajemmalla pH-alueella. Suosittelen siis vahvasti pH:n mittaamista ja kaiken mahdollisen desinfiointia, mitä raaka-aineet koskettavat, mikäli et halua inhoja kasvustoja tuotteisiisi. 


Tässä reseptissä lähes kaiken voi korvata jollain muulla: voit käyttää mitä öljyjä ja kasvivoita haluat, kunhan muistat että niiden vaihtaminen voi vaikuttaa koostumukseen. Kuulin juuri tällä viikolla, että Simulgreenin valmistus lopetetaan, eikä sitä edes saa Suomesta, joten suomalaisista kaupoista saatavista emulgaattoreista ottaisin tilalle OliveM 1000 ja apuemulgaattoriksi setyylialkoholin. (Emulgaattoreiden ja pinta-aktiivien suhteen suosittelen kuitenkin tutustumista Keski-Euroopan verkkokauppoihin.) Pinta-aktiiveista käytän itse Cocamidopropyl betaine PLUS -nimistä tuotetta, mutta Suomesta saa Cocamidopropyl betainea Saippuapajalta. Se on oletettavasti hieman laimeampaa mitä tuo Aliacuran PLUS-versio, mutta Saippuapajan sivuilla ei ole mainintaa asiasta 😒 Flavoxanin voi skipata, sitä tuli muutenkin vähän liikaa tähän voiteeseen (0,5% olisi riittävästi). Vaihtoehtoisesti voi käyttää vaikkapa Limepopilta saatavaa rosmariiniantioksidanttia (0,2-0,4%). Muista lisätä vettä jos otat jotain pois, jotta lopullinen raaka-aineiden yhteismäärä on 100%!

No, se kuulostaa varsin monimutkaiselta mutta ei se oikeasti edes ole 😉 Raaka-aineita on listassa kyllä paljon, mutta listaa voi tosiaan lyhentää huomattavasti vaihtamalla kaikki öljykikkailut simppeleihin juttuihin, kuten vaikkapa sheavoihin ja jojoba ja -manteliöljyyn tai muuta vastaavaa. Jos jou uskaltautuu kokeilemaan niin laittakaa kokemuksia. Itse olen ihan koukussa tähän 💜

Kommentit

ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

Suositut tekstit

728x90