Tartu hetkeen ja muita utopistisia ajatuksia


Hetkeen tarttuminen ja tässä hetkessä eläminen on trendikästä – tai ainakin ajatusta siitä yritetään takoa aivolohkoihimme voimalauseiden ja mainospuheiden avulla. Menneet on menneitä, tulevaa ei voi ennustaa, joten elämän on tapahduttava tänään, tässä hetkessä. Huomennahan voi olla jo liian myöhäistä, vai mitä? Ja voi kyllä, tottahan se on, koska ainakaan toistaiseksi ei ole keksitty (totuudenmukaista) keinoa ennustaa tulevaa.

Mitä hetkessä eläminen sitten tarkoittaa? Tarkoittaako se sitä, että kaikesta on nautittava ja on tehtävä pelkästään niitä asioita, joista tulee hyvä fiilis, nautintoa, good vibes only ja muuta yhtä realistista pumpulia? Tee työtä josta nautit ja jonka koet merkitykselliseksi, syö ruokaa joka laittaa vialliset synapsit oikeille raiteilleen, pistä hyvä kiertoon, mieti positiivisia asioita, ole kiitollinen joka päivä, harrasta monipuolisesti harrastuksia jotka ruokkivat niin mieltäsi kuin kehoasi, rentoudu säännöllisesti, meditoi, vietä aikaa perheen kanssa, vietä aikaa itsesi kanssa, tutustu uusiin ihmisiin, tutustu itseesi, pasko sateenkaaria ja mitä vielä. Kaikki nämä ovat toki aivan äärettömän hyviä neuvoja, mutta tuntuuko sinusta koskaan siltä, että hyvinvoinnista ja hetkessä elämisestä lukeminen alkaa jo itsessään hengästyttää ja ehkä vähän ahdistaakin? Tai joskus aika paljonkin? 



Elämä ei ole pelkkiä sateenkaaria ja hyviä fiiliksiä. Harvemmin sometilit näyttävät todellisuutta kauniiden ja onnellisten kuvien takana. Ja jos kaikki tekisivät pelkästään nautinnollista ja itselle merkityksellistä työtä, miten tämä yhteiskunta selviäisi? Ei mitenkään. Olisi tietysti enemmän idyllisiä kahviloita ja kukkakauppoja, mutta muutama muu juttu jäisi varmasti hoitamatta. Hetkessä elämisen ideologia voi työntää ihmistä myös siihen suuntaan, että menneisyyden murheet jätetään taakse ja tehdään sellaisia valintoja, jotka juuri tällä hetkellä tuntuvat hyvälle. Joskus se voi olla hyväkin ratkaisu, mutta aina tämä ajatus ei välttämättä ole se kauaskantoisin tapa. Joskus niitä menneitä asioita on käsiteltävä siihen asti, että ne lakkaavat määräämästä tämän päivän ratkaisuja. Vasta sen jälkeen kykenee oikeasti tekemään tässä hetkessä niitä asioita, jotka muokkaavat hyvää tulevaisuutta.

Itse olen löytänyt astangajoogan myötä uudenlaisia näkökulmia elämään ja päässyt irti hetkessä elämisen ahdistuksesta. Joogassa armollista on se, että siinä ei tarvitse suorittaa tai kilpailla, vaan siinä tehdään matkaa, joka vie koko ajan eteenpäin. Olipa vauhti mikä hyvänsä, se on juuri se, joka on minulle oikea. Joogassa ja näiden ajatusten parissa olen kosketuksissa oman itseni kanssa vahvemmin kuin koskaan. Toisinaan se saa hanat aukeamaan, ja olenkin itkenyt joogamatolla lukuisia kertoja. Kaikki harjoitukset eivät tunnu yhtä hyvältä ja joskus huomaa ajatusten pyörivän jossain ihan muualla, mutta senkin suhteen on oltava itselleen armollinen – olenhan kuitenkin vain ihminen. Eilen illalla viimeksi osallistuin Joogaman lantionavaus-workshopiin, jossa puhuttiin aikakäsityksestä, ja koin keskustelun hyvin rauhoittavaksi. On armollista ajatella, että menneisyyden valinnat ovat tuoneet minut tähän hetkeen tällaisena kuin se on, ja tämän hetken valinnat muokkaavat tulevaisuuttani. Vaikka olen tehnyt virheitä, olen kohdellut itseäni huonosti ja olen valinnut vääriä risteyksiä, niin minulla on silti mahdollisuus tehdä huomisesta jotain parempaa. Eikä vain tekemällä sitä, mikä juuri nyt tuntuu hyvältä, vaan tekemällä sellaisia asioita ja valintoja, jotka vaikuttavat pidemmällä tähtäimellä. Tämä pätee niin lantionavauksiin kuin elämään ylipäänsä.

Jos hetkessä elämisen tavoittelusta seuraa ahdistusta ja paskan lentämistä tuulettimeen jatkuvalla syötöllä, kokeile luopua siitä ja keskittää ajatuksesi johonkin muuhun. Hyväksy tämä hetki sellaisena kuin se on. Hyväksy se, ettei elämä ole aina ihanaa. Tee asioita sen eteen, että menneisyys ei määrittäisi tulevaisuutta vaan tämä hetki voisi tehdä sen. Ja muista vetää välillä henkeä niin syvään, että alkaa pyörryttää. 



Kommentit

ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

Suositut tekstit

728x90